De herfst van ons leven is een bijzondere informatieavond van de Seniorenvereniging uit Ell.

Op dinsdag 3 september wordt er om 19.30 uur in BMV Ellenhof een bijzondere thema avond georganiseerd door de Seniorenvereniging Ell. In onze samenleving gaat het vooral om de lente en de zomer. Het moet jong zijn, het moet succes hebben, het moet groeien. Als het gaat over aftakelen wordt het allemaal moeilijker.

Toch als de herfst je levensfase is, of wordt, is het goed om stil te staan bij alle veranderingen die deze fase met zich mee kan brengen. Zichzelf in al je kwetsbaarheid durven laten zien en zich openstellen voor zijn of haar omgeving. Aanvaarden van geholpen te worden, afhankelijk durven worden tot in de diepste intimiteit. Daarover gaat deze avond, waarbij iedereen van harte welkom is!

Gevarieerd aanbod van onderwerpen

Na alle gezellige en leuke ontspanningsactiviteiten, in het kader van de viering van het zestig jarig bestaan, staat er nu een serieus onderwerp op het programma, de “herfst van ons leven.”Veel mensen kijken uit naar het moment dat ze kunnen stoppen met werken. Voor de rest van je leven vakantie. Tijd voor leuke dingen, tijd voor hobby’s en familie.
Maar wat te doen als het minder goed gaat met je gezondheid? Hoe ga je om met je “beperkingen”? Dan zijn er ook nog bijkomende zaken: Je wordt uit het ziekenhuis ontslagen, maar je kunt je alleen nog niet behelpen. Waar kun je dan naar toe? Of, je kunt wel naar huis, maar je hebt veel hulp nodig. Hoe werkt de WMO? Welke hulp kun je krijgen, waar moet je daarvoor zijn, wie kan je daarbij helpen?

“Welke mogelijkheden zijn er, welke wensen heb ik?”

Ook kunnen er heel persoonlijke vragen komen: Ik heb nu een zekere leeftijd, wil ik nog wel gereanimeerd worden, wil ik mijn organen afstaan, welke zaken moet ik gaan regelen voor mijn nabestaanden, waar zou ik in de allerlaatste levensfase willen zijn, welke mogelijkheden zijn er, welke wensen heb ik?
Vragen die voor iedereen anders zijn, maar die je met de nodige informatie misschien beter kunt beantwoorden. Wellicht denk je: “Het zou goed zijn om bij dit onderwerp een familielid, een kind of kleinkind mee te nemen.” Dat kan. Alle geïnteresseerden, jong of oud, zijn van harte welkom.

Delen van ervaringen

We willen in een rustige sfeer, op een respectvolle manier dit onderwerp aan de orde brengen. Geniet van de rijkdom van het leven, want elke dag is een dag van je kostbare leven. De avond is door verschillende personen voorbereid:
René Palmen, secretaris seniorenvereniging, is inleider van deze avond.
Peter Custers is huisarts geweest en heeft praktijk gehouden in Susteren.
Ton Koolen, heeft gewerkt in het ziekenhuis in Geldrop, waar hij chemokuren heeft gegeven aan patiënten.
José Moonen, heeft in de zorg gewerkt en is nu actief als vrijwilliger in het hospice.

Het belooft een boeiende inspiratie volle avond te worden.