Op dinsdagavond 16 juli was Ell aan de beurt voor een bezoek aan Gluren bij de buren.

Vandaag delen we object 3, De kapelanie het oude gemeentehuis en de oude school.
Verteller: Anke Snijders

Anke Snijders
De Kapelanie

De oude kapelanie, foto Ell Vreuger

De kapelanie is gebouwd in 1868 en heeft dienst gedaan tot 1936. De laatste bewoner was rector Hogeland die bouwheer was van de kerk van Kelpen-Oler en ook de eerste pastoor van die parochie. Daarna is de woning een aantal jaren verhuurd aan inwoners die tijdelijk onderdak nodig hadden.

Uiteindelijk is het pand rond 1970 verkocht en heeft het inmiddels al meerdere families als bewoners gehad.

De eerste school op die plek gebouwd in 1843.

Er waren 2 lokalen met boven een onderwijzerswoning. Omdat de onderwijzer op Krane woonde, is deze woning jarenlang niet gebruikt en vaak verhuurd aan rijksambtenaren die in de buurt hun controlewerk moesten uitvoeren.

Burgemeester Godfried Peeters uit Ell ging de ruimte in 1864 gebruiken als vergaderzaal voor de gemeenteraad en voor de opslag van documenten. Dit was tegen de zin van de Hunselnaren en het leidde tot onlusten.

De burgemeester schrijft een brief aan de officier van justitie in Roermond en zegt daarin: inwoners plegen baldadigheden die zijn uitgelokt door enkele voorname ingezetenen van Hunsel.

Sebastiaanstraat-12school

Overigens is er van 1836 tot 1951 maar 1 burgemeester uit Hunsel geweest (Hendrik van Geleuken). Alle andere kwamen uit Ell.

De gemeenteraadsverkiezingen verliepen niet altijd in peis en vree.
Na de verkiezingen in 1912 is een dode gevallen. Waarschijnlijk onder invloed van drank werd in Hunsel iemand met een schop op zijn hoofd geslagenHij bezweek aan zijn verwondingen.

Er heeft eigenlijk jarenlang enige animositeit tussen Ell en Hunsel geheerst. Tegenwoordig niet meer.

De oude school wordt rond 1890 verbouwd naar twee grote lokalen en is in 1928 uitgebreid naar 4 lokalen. Begin 20ste eeuw worden de klaslokalen gebruikt voor repetities van de fanfare en voor vergaderingen van o.a. de boerenbond, de paardenverzekering en de boerenleenbank. Ook de landbouwcursussen worden er gegeven door de Eller onderwijzer Tjeu Brunenberg die later werkzaam was op de lagere school van Leuken.

Muurschildering in de hal van de St. Josephschool gemaakt door Jean Adams. Foto Ell Vreuger

De oude school is in 1963 afgebroken want in 1956 was er een nieuwe gebouwd op de plek waar momenteel de school ligt. Tot 1956 was het een openbare school, maar op initiatief van vooral pastoor Adams werd het een bijzondere, katholieke school. Het voordeel voor de pastoor was: het kerkbestuur was tegelijkertijd ook schoolbestuur.

De huidige school is van 1997. Tijdens de bouw werden de lessen gegeven in noodlocaties zoals het gemeenschapshuis en de kantine van de voetbalclub.

Verderop in de straat vanaf 1913 winkelstraat
Bakkerij uit 1913, café uit 1913, postkantoor uit 1923, slagerij uit 1929; smederij (garage) uit 1930; kruideniers uit 1913 (Helmus Govaerts) en 1947 (Streutjens).

De boerenbond afgebroken in 1990; loodsen coöperatieve werktuigenvereniging en boerenleenbank uit 1960 (afgebroken 1990). De vrijkomende ruimte is opgevuld met woningbouw.

Bakkerij Ell

Bakkerij anno 1913

Postkantoor anno 1923

Slagerij Heijkers

Slagerij Heijkers anno 1929

Bie Streutjens

Streutjens anno 1947

De oorspronkelijke Ellonazaal uit 1926 gebouwd en grotendeels betaald door de leden van fanfare Ellona via obligaties.

In 1982 is deze zaal vervangen en heeft ruim 30 jaar stand gehouden tot 2016. De twee grote delen zijn blijven staan en door Wonen Limburg omgevormd tot tien appartementen. Hierbij uitgehouden is dat een Eller stichting de voordracht voor nieuwe bewoners doet met voorrang voor jongeren uit het dorp. Er is al doorstroming: van de eerste 10 huurders zijn er na 2 jaar 3 naar een grotere woning getrokken. En er is een wachtlijst.

Ellonazaal

De oorspronkelijke Ellonazaal uit 1926

Oud Gemeenschapshuis Ellenhof

Nieuw appartementencomplex Ellenhof (ook wel de pret-flat genoemd)