Milieupark Ell 29 08 2022 staand

Het is een hele tijd goed gegaan, maar sinds een paar weken is het milieuparkje weer veranderd in een dumpplaats! De vakantietijd is voor de meesten van ons weer voorbij.

We hebben genoten van het mooie zomerweer. Daar word je vrolijk van. Echter kom je bij het milieupark aan de Niesstraat in Ell, dan verandert die vrolijkheid in teleurstelling.

Helaas zien we, dat mensen het PDM afval vaak in de bekende grijze vuilniszakken neerzetten bij de containers. Zeker als deze vol zijn. Zie de foto’s, die maandagmiddag 29 augustus zijn gemaakt. Deze spreken voor zich.

Vrijwel dagelijks leeggemaakt

De gemeente Leudal heeft vorig jaar flink geïnvesteerd in het milieupark. Er werden ondergrondse containers aangebracht voor glas, kleding en PMD-afval (Plastic, Metaal en Drinkpakken). Deze containers zijn aanzienlijk groter, als je het hebt over de inhoud, dan de voorgangers die bovengronds waren. De ondergrondse containers worden vrijwel dagelijks door de Reinigingsdienst Maasland geleegd. De gemeente heeft, samen met de RD Maasland, ook een informatie bord geplaatst. Glas wat groter is dan een wijnfles, wordt ook bij de glascontainers erbij gezet…

Inzamelvoorwaarden

Wij vragen u het PMD-afval te verzamelen in lichte, doorschijnende zakken. Deze hoeven niet volledig transparant of kleurloos te zijn, maar het is wel van belang dat het GÉÉN grijze of zwarte (KOMO) vuilniszakken zijn. Dit komt omdat de grijze/zwarte plastic zakken tijdens de afvalverwerking herkend worden als restafval. Hierdoor kunnen hele vrachten PMD worden afgekeurd en wordt uw ingezamelde PMD niet gerecycled, maar tegen hogere kosten verbrand met ander restafval.

Aanbieden in gesloten zakken

De containers met PMD-afval worden opgetild en boven de inzamelwagen leeggemaakt. Een zuchtje wind kan er al voor zorgen dat er lichte folie wegwaait, waardoor zwerfafval ontstaat. Daarom vragen we u het PMD en met name de lichte folies en plastic in gesloten zakken in te zamelen.

Alléén PMD-afval in de containers

Om het PMD tot een grondstof met goede kwaliteit te kunnen recyclen is het belangrijk dat er geen ‘verkeerd’ afval tussen het PMD belandt. Kijk daarom op de WEL/NIET-lijst voor PMD wat er precies bij het PMD mag. En twijfelt u? Raadpleeg dan het Afval ABC op de website www.mijnafvalwijzer.nl of via de gratis app Afvalwijzer. U kunt daar uw afvalsoort intypen en leest vervolgens waar u het afval kwijt kunt.