De gemeente wilt u informeren over de gekozen locaties voor de ondergrondse verzamelcontainers in de verschillende kernen.
Zoals bekend verandert vanaf 1 januari 2022 de manier van afval inzamelen in de gemeente Leudal. In elk dorp plaatsen wij een ondergrondse container voor restafval.

Locatie ondergrondse container

De locatie van de ondergrondse container is met zorg uitgekozen. We zetten de container zo dicht mogelijk bij appartementencomplexen, omdat deze bewoners geen eigen restafvalcontainer hebben. Daarnaast houden we onder meer rekening met de verkeersveiligheid, bomen, kabels of leidingen in de grond en de bereikbaarheid voor de inzamelwagen van RD Maasland.
RD Maasland, adviesbureau De Afvalspiegel en de gemeente hebben afgelopen zomer / najaar alle huidige ‘hoogbouwlocaties’, die gebruik maken van een verzamelcontainer bezocht om te inventariseren op welke manier er per complex afval ingezameld wordt. Vervolgens is bekeken wat de best mogelijke oplossing is per complex, passend bij het nieuwe beleid. Het gaat dan om het mogelijk maken van betalen per aanbieding restafval en tevens het kunnen scheiden van het GF(T) afval.
De locaties zijn afgestemd met de woningbouwvereniging Wonen Zuid en Wonen Limburg. Het college heeft het locatieplan van de ondergrondse container in de collegevergadering van 30 november jl. vastgesteld.
Bij sommige appartementencomplexen (waar we nog geen geschikte locatie voor een ondergrondse container hebben gevonden i.v.m. de ligging van kabels en leidingen) betekent dit, het behouden van huidige manier van inzamelen, anderen worden aangesloten op een ondergrondse container en/ of GFT-zuil. Dit verschilt dus per appartementencomplex, daarom zijn er verschillende brieven naar de betreffende burgers verzonden. De brief is later dan verwacht verstuurd, omdat het soms erg lastig was (en is) om geschikte locaties te vinden voor de te plaatsen containers.

Wanneer wordt de ondergrondse container geplaatst?

Vóór 1 februari 2022 plaatsen we de ondergrondse container. De werkzaamheden duren één of twee werkdagen en kunnen tijdelijk overlast veroorzaken. Wij proberen de overlast voor de burger zoveel mogelijk te beperken. De container is te gebruiken vanaf 1 februari 2022.

Uitwijkmogelijkheid ondergrondse containers

De container is ook door andere inwoners te gebruiken. Bijvoorbeeld als de eigen restafvalcontainer vol zit. Voor €3,- per keer kan een zak restafval (maximaal 60 liter) in de ondergrondse container worden gedaan. Men opent de container met de nieuwe afvalpas van RD Maasland die iedereen eind van deze maand heeft ontvangen. De BsGW brengt het aantal inworpen jaarlijks in rekening op de aanslag van de afvalstoffenheffing.

Zo werkt de ondergrondse container:

  1. Houdt de afvalpas voor de lezer
  2. Open de trommel van de container
  3. Stop de afvalzak in de trommel van de container
  4. Sluit de trommel

Locatie ondergrondse container Ell:

Ondergrondse container wordt geplaatst op het Scheijmansplein, bij de inrit aan de Sebastiaanstraat.