Ondanks preventieve bestrijding van de eikenprocessierups komen er veel meldingen van nesten binnen. Met de bestrijding behalen we vaak een resultaat van meer dan 90%. Dat betekent dat er toch 5 tot 10% doorbreekt.

Door de meldingen in kaart te brengen, bepalen we waar de bestrijding moet plaatsvinden. Dit kan helaas niet overal. In Midden-Limburg zijn de bedrijven met gespecialiseerde machines erg schaars en snel volgeboekt en overvraagd. Helaas moeten we daardoor keuzes maken, waar we gaan opruimen. Uiteraard doen wij ons best om overlast te beperken.

Overlast

De rups zit inmiddels in de nest-fase en hebben brandharen. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar deze pagina aangaande de bestrijding van de processierups. Hier staat tevens een brochure “GGD folder overlast en informatie over eikenprocessierups”, waar handige tips in staan, mocht u last krijgen van jeuk en irritatie door de eikenprocessierups.

Bron: Gemeente Leudal