Oet ut veurwoord in ut Eller Kwis beukske: “ RKESV besteit in 2019 75 jaor. Eine laeftied om trots op te zeen en dus ouch te vieren. En det doon wae dus ouch. En neet mèt ein activiteit, nae mèt mieërdere. Zaoterdig 2 februari waas de aaftrap. ’s Aoves waas ut lekker gezellig in de kantien met twieë kieër eine kwis op ut mobieltje. Ut fieëstweekend is zaoterdig 1 en zunjig 2 juni, aansloetendj aan ut RKESV jeugdkamp. Op zunjig eine brunch en receptie en op zaoterdig kumtj Lucky Ajax. En op zaoterdig de ieërste Eller kwis. Veul minse höbbe mich gevraogdj waat kinne wae verwachte dae daag. Mien antjwoord woor steevast “Det weit ich ouch neet, laotj uch mer verrasse.” En det geit vandaag dus gebeure.”

En dat is zaterdag 1 juni dus gebeurd. Het weer werkte fantastisch mee. Op 26 verschillende locaties in Èll was alles in gereedheid gebracht om aan de slag te gaan. Ik heb verhalen gehoord van teams met diverse technieken en tactieken om vragen te verdelen en bij te houden welke vragen al zijn beantwoord, welke deels en welke nog niet. Mocht er een volgendje keer komen dan moeten wij als team die voorbereiding anders (lees beter) doen.

Ons team is gewoon enthousiast voor de voet begonnen. En dan komen de verschillende karakters in een team ook vanzelf tot wasdom. De doeners pakken de fiets en gaan rond fietsen of pakken zich bijeen en gaan de doe opdrachten doen. De bureauwerkers pakken de Ipad of Iphone en gaan de kennis vragen doen. Na een paar uur komen de doeners terug en dan blijkt dat doeners zeer nuttig zijn voor de kennisvragen die nog niet beantwoord zijn. Nog weer later slaat de stress toe, want als wij onze aanpak niet veranderen krijgen wij niet alle vragen beantwoord. Dan zijn er altijd mensen met goede maar niet direct uitvoerbare suggesties en adviezen.

“loester zoe gaon wae ut doon, klaor!”

Maar gelukkig is er ook altijd iemand die de rust bewaard en die zegt: “loester zoe gaon wae ut doon, klaor!” Het aanboren van hulplijnen gaat ook vanzelf. Jan en alleman worden ingeschakeld. En de hulplijnen genieten van het feit dat ze kunnen helpen. En dan komt de fase dat er discussie ontstaat over de vragen. “Dao is gein Kerkpastorie. Die vraog kloptj neet. De mos de raam aan Adams kantj gaon telle, want det waas de pastorie. Aan de Antoniusstraot kantj is de sacrestie!” En wie krijgt er dan het gelijk aan zijn zijde? Uiteindelijk degene die de ramen gaat tellen en doorgeeft hoeveel het er zijn. Er was echt geen tijd om iemand anders dat te laten controleren! Twee weken later heb ik met Carla die discussie nog eens. Tot dat Carla zegt: “woeë meukse dich druk om, dich zoots toch neet in mien team!”

leuk en inspirerendj tegeliek

En dan kom ik bij het belangrijkste. Vooraf was het onduidelijke wat wij konden verwachten. Ik schreef daarover in het voorwoord: “Waat ich weit det ut verrassendj zal zeen, en leuk en inspirerendj tegeliek. Dao is al veul euver gekaldj van te veure en dao zal nog veul mieër euver gekaldj waere daonao.” En dat was zateravond bij Lucky Ajax en zondagmiddag bij de brunch al duidelijk. Iederein had het over de Eller Kwis. En dat is natuurlijk het grootste compliment voor de makers. Het vragenboekje waas fantastisch opgemaakt en is echt een collectorsitem. De vragen waren zeer divers met een leuke kwinkslag. Het ging over Ell nu en Ell vroeger, over muziek, puzzels, kunstwerken, skylines, kerken in de wereld, Televisie series, Eller Vastelaovendj liedjes, fotodetails, mixdrankjes, eten, wc’s in Ell, …

En nu wachten tot 10 augustus, want dan wordt de uitslag bekend gemaakt. Op de feestavond van 50 jaar KVW en 75 jaar RKESV in de nieuwe Ellenhof. Tot die tijd zal er nog veel over gesproken worden!

Ed Heijkers

RKESV-KVW